• Jak zaplanować przygotowanie domowych przetworów?

    jams-997593_640-1 Wiosna i lato to świetny czas dla smakoszy świeżych warzyw i owoców. Chcielibyśmy zachować te smaki jak najdłużej, by w środku mroźnej zimy, tęskniąc za latem móc przypomnieć sobie ciepłe miesiące. Sezon na robienie przetworów zaczyna się już w maju i trwa, aż do września. Warto wcześniej przygotować sobie listę smakołyków jakie w danym sezonie chcemy przyrządzić, by nic ze skarbów lata nam nie umknęło. W maju możemy przygotować pierwsze przetwory, przygotowując konfiturę z płatków dzikiej róży, syrop z pędów sosny, czy miód z mniszka lekarskiego. W czerwcu królują truskawki i rabarbar. W lipcu i sierpniu możemy sięgnąć po najwięcej letnich owoców i warzyw. Warto przygotować dżemy z wiśni, malin. preparations-428104_640Przygotować sałatki na zimę z ogórków, papryki. W sierpniu nie zapomnij również zamknąć w słoikach smaku świeżych pomidorów robiąc z nich przeciery, które w trakcie zimy wykorzystasz jako sosy do makarony, czy pizzy lub też użyjesz jako zdrowy zamiennik ketchupu. Przygotowując listę przetworów do zrobienia nie zapomnij też, że domowe przetwory czy przygotowane własnoręcznie nalewki to też świetny pomysł na prezent dla bliskich. Zaplanowane wcześniej smakołyki mogą byś wspaniałym prezentem np. pod choinkę dla rodziny i przyjaciół. Niezależnie od tego czy chcesz podarować swoje wyroby bliskim czy też pragniesz by były ozdobą Twojej spiżarni warto zadbać o ich estetyczny wygląd. Przygotowane przetwory przełóż w słoiki ozdobne, wydrukuj też i przyklej etykiety opisujące zawartość słoiczków. Tak przygotowane skarby możesz z dumą prezentować w swojej kuchni lub podarować bliskim jako prezent.

Comments are closed.